Час след като от Българската аграрна камара поискаха да знаят кога и дали ще има изплащане на парите по т.нар. "Украинска помощ", председателят на Комисията по земеделие към Народното събрание Десислава Танева изостри тона и обясни накратко, че пари няма

"Не знам какво няма да допусне БАК, но със сигурност е допуснала да се подпише поредния меморандум, споразумение или нещо подобно с властта в лицето на Министерски съвет, Министерството на земеделието и храните, ДФ "Земеделие" за изплащане на т.нар. украинска помощ, без да са бюджетирани средства за това, без и в самото споразумение да има разписан механизъм за източника на финансиране на помощта. И това е пределно ясно на всеки от подписалите го към момента (напр. министъра на финансите Асен Василев не е разписал това), както и на всеки, който може да чете и разбира бюджетите на МЗХ и ДФЗ, те са публични.

Дори самият академик Денков, тогава премиер, ясно го е казал тези дни, бях търсена от медии за коментар – чест му прави, че е казал истината.
В началото на предизборната кампания, а и в самия ход на такава кампания, вероятно неправителствената организация смята (почти правителствена в някои мандати), че размахвайки пръст на част от участниците в нея, ще замаскира „грамотността“ си по изготвяне на това споразумение като се изпълни целта му. Не, неграмотността не може да се замаскира, без значение от заплахи, пламенни речи и много снимки от Гранитна зала в Министерски съвет!", казва в своя позиция в социалните мрежи Десислава Танева.

Председателят на комисията допълва, че необходимите средства за първия транш, който очакват съвсем справедливо земеделските стопани са над 250 млн. лв. или в този порядък, няма информация още за точните сметки след приключване на приема.

"И тези средства НЕ СА специално бюджетирани по бюджета на ДФЗ, където им е мястото. По бюджета на ДФЗ има бюджетирани в подобен размер средства, но за съфинансиране на европейските програми; В хода на приемането на бюджет 2024 година и разразилия се дебат в пленарна зала за липсата на средства за украинската помощ в бюджета по ДФЗ тогавашния финансов министър нееднократно застъпи тезата, че пари има и земеделците трябва да изберат – или инвестиционната европейска програма (в случая ПРСР и ПМДР) или украинската помощ, въпрос на избор от самия сектор; Този дебат също е публичен, има и стенограми;

За съжаление в момента течащите смени и влизащото служебно правителство възпрепятстват сформирането на Управителен съвет на ДФЗ, който единствен може да вземе решение за разпределянето на помощта според осигурения бюджет без значение начина на осигуряването му – дали чрез промяна на бюджетираните вече средства по бюджет ДФЗ; допълнителен бюджет чрез ПМС, или и двете; Т.е. по никакъв начин не може да се получат каквито и да е средства до 22.04.!", пише Десислава Танева.