На 4-ти декември пред сградата на Народното събрание е обявен протест на служители от Българската агенция за безопасност на храните.

Ударно: Осем заразени диви прасета за един ден

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа”- Ваня Григорова съобщи за БНР, че работата на агенцията е пряко свързана с националната сигурност и здравето на българките граждани и допълни:

През лабораториите на БАБХ трябва да преминават изследванията на целия внос и целия износ. Работата им касае и сигурността на европейските граждани, защото ние сме външна граница на ЕС. Именно неглижирането на проблемите в агенцията доведе до кризата с Африканската чума по свинете. Ние пропуснахме да вземем необходимите мерки за превенция на това заболяване.

Освен ниските заплати, като причини се изтъкват липсата на консумативи за лабораторни анализи и лошите условия на труд.

Ако влезете в някоя от сградите ще видите рушащи се стени, а мивките, на които трябва да се правят високоспециализирани изследвания, са в окаяно състояние. От средата на тази година варненската БАБХ няма консумативи за работа на лабораторията и до средата на годината са работили с остатъчни консумативи от миналата, разказа още Григорова.

Междувременно, само през изминалата седмица бяха открити осем нови случая на Африканска чума по свинете (АЧС), разпръснати из седем области на страната. От БАБХ се оплакаха, че нямат дори автомобили, за да обикалят районите.

Очаква се в протеста на 4 декември да се включат служители на Агенция за безопасност на храните от цялата страна.