От 2013г. се очаква навлизането на камилско мляко на нашия пазар след като предприемачи от Мароко и Германия се договориха да започнат сериозен износ на камилско мляко от Северна Африка и Близкия изток към Европа.

 

Бизнесмените ще построят в Мароко нов завод за преработка на мляко, който ще произвежда продукти за европейските потребители, включително за България. В новия проект ще се инвестират 40 милиона щатски долара.

 

Бъдещето пред производството и пазара на камилско мляко е доста обещаващо, защото неотдавна Световната организация за прехрана и земеделие към ООН заяви положителните си очаквания за масовото навлизане на камилското мляко в европейските държави.

 

Заводът ще се състои от ферма, в която ще се отглеждат повече от 2200 камили, както и от завод за преработка на камилско мляко. Млекопреработвателното предприятие ще прави първичната преработка на суровините и ще произвежда млечни продукти с марката Vitamol. Прясното камилско мляко и продуктите от него ежедневно ще се доставят в европейските магазини. Първата партида камилско мляко ще бъде доставена в Европа в средата на 2013 г. Камилското мляко не съдържа лактоза, която не понасят много от децата. Ето защо камилското мляко може да замести отчасти кравето мляко на масите на европейците. По думите на Малик Дакдаки, доставките на камилско мляко от Северна Африка към Европа преди не били невъзможни поради санитарно-хигиенни бариери. Камилското мляко превъзхожда кравето по няколко показателя. То съдържа пет пъти повече витамин С, по-малко мазнини и лактоза в сравнение с кравето. Камилското мляко е полезно за хора, страдащи от диабет, тъй като съдържа големи количества естествен инсулин.