Споразумението за износ на украинско зърно е удължено със 120 дни, съобщи ООН. Това стана след преговори с посредничеството на Турция и ООН в Истанбул, каза турското министерство на отбраната.

Следете темата: Война и земеделие 

Украинският президент Володимир Зеленски нарече удължаването на сделката “ключово решение в световната борба срещу хранителната криза”.

По-рано Украйна съобщи, че е поискала продлъжаване на действието на споразумението с още една година и включване на пристанището в град Николаев сред тези, от които може да се изнася украинско зърно. Това предложение обаче не беше прието.
Украйна и Русия са ключови производители и износители на пшеница, царевица и други зърнени култури. Доставките на зърно от украински пристанища бяха блокирани след 24 февруари, когато Русия започна пълномащабната си военна инвазия. Това предизвика заплаха от световна хранителна криза.

През юли беше постигнато споразумение за износ на зърно от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южни. То беше договорено за срок до 19 ноември.
Преди седмици обаче Русия временно се оттегли от споразумението и посочи като повод атака срещу руския черноморски флот, информира Свободна Европа. 

Сега външното министерство на Русия каза, че се е съгласило на удължаване на сделката “без никакви промени в сроковете или обхвата”. Москва обаче каза, че за този период иска да види напредък за гарантиране на износа на руски продукти, който според нея е затруднен.