След десетки отложени заседания по делото за източване на средства по програма САПАРД срещу Марио Николов и Людмил Стойков, вече има присъди.

Бизнесменът Марио Николов беше осъден на десет години затвор за източване на пари от САПАРД и организиране на престъпна група. Състав на Софийски градски съд призна Николов за виновен по обвинение за изпирането на 7.5 милиона евро. Той трябва да заплати и глоба от 30 хил. лв. Същата сума трябва да дадат и съпругата му Мариана Николова, осъдена на 8 години лишаване от свобода.

Съдът оправда Людимил Стойков и вдигна възбраната върху имотите му.

Всички останали обвиняеми - Ана Чаркова, Иван Иванов, Григор Главев и Валентин Ангелов, също бяха осъдени на по 6 години затвор. Всеки от тях трябва да плати и глоба от по 30 хил. лв. Групата осъдени трябва да възстанови над 12 млн. лв., източени от САПАРД, както и разходите по делото, които са в размер на 10 хил. лв.

Марио Николов и Людмил Стойков са подсъдими за изпирането на 7.5 млн. евро, източени от САПАРД. Според прокуратурата парите са изпрани през регистрираната в САЩ офшорна фирма "Кингстън ентърпрайсис". Дружеството е собственост на двама кипърски граждани, а с пълномощно сметките и дейността му са ръководили Марио Николов и Елза Радкова, с която Стойков живее на съпружески начала. След това парите са инвестирани в курорта Дюни, чиито собственик беше Стойков.

Случаят с източването на САПАРД беше разкрит през 2007 г. от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която установи, че Николов и Стойков са участвали в международна схема от над 50 компании от ЕС и офшорни зони.