Както Агри.БГ вече писа, 90-метров товарен кораб вече втори ден стои заседнал на скалите в резерват Яйлата. Местните жители продължават да се чудят какво е довело до приближаването на плавателното средство край бреговете на Камен бряг и какви са причините да се "забучи" около 4 сутринта на подводните камъни.

Слънчогледът не отстъпва от високите си цени

Корабът плава под панамски флаг, но е собственост на турска компания, уточниха още вчера след засядането от „Морска администрация“. От ведомството са потвърдили, че именно екипажът е виновен за инцидента, тъй като не е видял, че приближават брега. Тази информация е получила и Лучия Георгиева, кметски наместник на Камен бряг. 

Товарният кораб превозвал торове и препарати от Украйна за пристанище Варна. На този етап няма пострадали при сблъсъка, няма и разлив на гориво или химикали.

Опасенията на местните жители са свързани с прогнозите за лошо време, вятър и силно вълнение. Това може да доведе до изтичането на 3000 тона гранулиран тор в морето край Камен бряг. 

Все още не е ясно кога и как ще бъде изтеглен корабът. Според живеещите в Тюленово и Камен бряг дори издърпването на плавателния съд може да доведе до допълнително разкъсване или разширяване на обшивката на товарния кораб. Това категорично означава, че морето край Яйлата ще бъде отровено. Не липсваха и конспиративни теории за "пиратски далавери" от рода, че корабът е трябвало да вземе или свали нерегламентиран товар.  

По официална информация водолази вече са направили оглед на заседналия кораб, за да се прецени как ще се действа за освобождаването му. Разходите по операцията ще бъдат за сметка на собственика и неговата застрахователна компания. Още вчера от Районната прокуратура в Добрич заявиха, че ще разследват причините за инцидента.