В последните години все повече се говори за обединение и коопериране на земеделските стопани. Онлайн споделеното пазаруване на продукти за селското стопанство като семена, торове и препарати за растителна защита е нова възможност за онлайн коопериране на стопаните. 
 
Как става? 
Идеята на колективното пазаруване е група от хора, които не се познават да си купят стока, за която предварително е оказано какъв санитарен минимум от купувачи трябва да се поинтересуват от офертата, за да получат определена отстъпка в цената. Заявилите интерес към офертата нямат никакви ангажименти за комуникация и договаряне на детайлите помежду си.
 
Този вид пазаруване на различни стоки и услуги вече доказа, че има съществена полза в други сектори на икономиката като услуги, туристически продукти, потребителски стоки.
 
Съвсем резонно е такава практика да се въведе и да улесни работата и на българските фермери, които пазаруват за стопанствата си. 
В натоварения им ден едно кликване с мишката в специална платформа за споделено пазаруване на семена, торове и препарати за растителна защита, би могло да отнеме не повече от 5 минути. Читателите на Фермер.БГ сами знаят колко време им отнема това иначе – проучване, срещи с доставчици, договорки и т.н.
 
Чрез споделеното пазаруване тези дразнещи и времеемки фактори отпадат - фермер от Свищов може да купи препарати за растителна защита, например, заедно с негови колеги от Хасково, Варна, Пловдив и други точки от страната, без дори да са се виждали и да се познават.
 
Удобното в случая е, че те не се ангажират един с друг относно плащането и получаването на продуктите, а реално всеки от тях е бил в офиса си или на полето и е действал през мобилния си телефон. Пазаруващите нямат никаква обвързаност помежду си с договори или пълномощни. 
 
Изгодна цена и добро качество в едно 
Според проучване на Фермер.БГ, проведено сред 146 земеделски производители, работещи в стопанства над 10 дка, най-важните фактори при избор на доставчик на тези продукти за стопанството са качеството, бързата доставка и изгодната цена. 
 
 
В практиката на споделеното пазаруване по-ниската цена на продуктите е именно една от най-големите ползи. Земеделският производител би намалил разходите си за производство, а оттам и себестойността на културата, която отглежда. Така пести пари и време. 
 
Запитаните считат, че продажбата на семена, торове и препарати е напълно възможно да става чрез  онлайн договаряне. Те са отчели, че биха пазарували по този начин, ако цената е по-ниска, но без да се прави компромис с качеството.  
 
Според изследването 77% са склонни да използват сайт с подобна функционалност заради по-изгодните условия, които са заложени в концепцията на споделеното пазаруване. 
 
Полза има и за дистрибуторите на тези продукти. Всеки от тях получава възможност да разгърне работата и обхвата си. Това ще стане чрез възможността да достигне до клиенти, които са извън региона му и да оперира на територията на цялата страна, без това да изисква от него срещи с клиентите за всяка една заявка. 
 
 
Гаранция за произход 
Сайтовете за споделено пазаруване внимателно подбират доставчиците на продуктите и услугите, които предлагат и изискват гаранции за произход и качество.  За селскостопанските продукти, и най-вече при семената, това е от изключително значение. 
 
Обединение от разстояние 
На практика се получава онлайн коопериране сред фермерите, което обаче не ги задължава да имат връзка помежду си, да се съобразяват с разстоянията и да договарят индивидуална доставна цена. Офертите се заявяват колективно, а получаването на продуктите е индивидуално, без допълнителни разходи по транспорта. Това е и удобна форма за капариране на нужните за стопанството продукти с минимална сума. 
 
При споделеното онлайн договаряне обединението е факт, фермерите са получили добри условия за покупка на качествен продукт, а времето, което са спестили им дава възможност да правят това, което умеят най-добре – да произвеждат храната, която всеки от нас слага на масата си.