Три години условно лишаване от свобода за бившия директор на Областна дирекция "Земеделие" - Видин Николай Тодоров потвърди окончателно Върховният касационен съд. 

Колко милиона ще върнат провинилите се къщи за гости на държавата?

Присъдата е вследствие на престъпление по служба, извършено от Тодоров, докато е заемал държавния пост. Погазвайки правилата, той сключва договори за покупко-продажба на земя, представляваща частна държавна собственост, частна общинска собственост и публична общинска собственост.

Чрез подставени лица и продавайки обществените активи на занижени цени, той ощетява държавата с около 2 млн. лв. 

Сделките със земя в землищата на видинските села Извор, Карбинци, Дълго поле, Лагошевци, Воднянци, Черно поле, Бело Поле, Бойница, Гюргич, Медовница, Косово и Дреновец.

Николай Тодоров е осъден от Окръжен съд Монтана през 2018 г. на четири години условно лишаване от свобода и 5 000 лв. глоба за незаконните си действия. 

Покупката на имотите чрез подставеното лице била добре обмислена и предварително планирана, разработена и последователно осъществена схема за добиване на огромни печалби, основани на първоначалното незаконно придобиване на земи срещу нищожни вложения, пише в своето съобщение по повод присъдата апелативната прокуратура.

Чумата: Евтаназират укрити прасета във Видинско

В хода на досъдебното производство става ясно, че съпругата на Тодоров е получила близо 1,6 млн. лв заем от дружества, свързани с подставените лица, сдобили се с имотите неправомерно и на занижени цени.

Миналата година Софийският апелативен съд, пред който обвиняемият обжалва, намали присъдата му на 3 години условно. Решението беше на свой ред обжалвано от Министерството на земеделието пред Върховния касационен съд, който потвърди окончателно решението на апелативния съд.