Скандалът с къщите за гости разбуни духовете, публично бяха извършвани проверки и бяха наложени санкции за малко над 48 млн. лв. Настъпи обаче затишие, което бе нарушено от един депутатски въпрос, а именно – „Какви са резултатите от проверките по скандала с къщите за гости?“.

Защо се създава дискриминация между бенефициентите по мерки 311 и 312?

Писменият въпрос е отправен към земеделския министър Десислава Танева, на който тя накратко излага свършеното до момента.

Министър Танева припомни, че ДФЗ извърши проверка на място на 288 къщи за гости, съфинансирани със средства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в периода 2007–2013 г. Важно уточнение е, че когато са проверявани, всички те са били в 5-годишен мониторингов период.

Отделно документи за всички 746 проекта, без значение дали са в период на мониторинг, са предоставени на Прокуратурата за извършване на щателни проверки дали е злоупотребявано с европейски средства.

Десислава Танева: „От страна на ЕК няма да бъдат налагани санкции както по приключилата ПРСР 2007-2013, така и по настоящата ПРСР 2014–2020.“

Но тъй като цифрите говорят сами за себе си, ето каква е равносметката за санкционираните къщи, постъпилите възражения и потвърдените санкции.

От 288 проверени къщи общо санкционираните са 259, които трябва да върнат 48 290 514 лв. Без санкция са едва 25, а информацията за останалите 4 е в процес на обработка.

Какво се случва от тук нататък? До 10 януари собствениците на 202 от общо 259 санкционирани къщи са обжалвали санкции на стойност почти 38 млн. лв. Това означава, че 57 собственици са се съгласили с наложената им корекции и ще върнат общо почти 10 млн. лв.

Справка на аграрното министерство сочи, че към 10 януари 2020 г. са разгледани 125 възражения от подадените общо 202. Потвърдена е санкция за почти 20 млн. лв. За останалите 77 обжалвали от ДФЗ все още не са се произнесли.

Според сметките излиза, че с тези близо 10 млн. лв. от невъзразилите собственици плюс потвърдените санкции за почти 20 млн. лв. в хазната трябва да се върнат 30 млн. лв. Под въпрос остават около 18 млн. лв. от общо наложените санкции.

Според Министерството на земеделието и ДФЗ са предприети необходимите проверки, за да се гарантира правилното разходване на средствата и дълготрайният ефект от подпомагането.

Десислава Танева припомни, че прокуратурата също извършва проверки и не е необходимо изискване на допълнителни проверки от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). За финал тя уверява, че неизпълнените задължения в мониторингов период, които са установени, не поставят под риск ПРСР 2014–2020.  

От ДФЗ коментираха за Агри.БГ, че едва след като бъдат разгледани всички възражения, ще излязат с официално становище колко общо пари ще постъпят в хазната от къщите фантоми. Към момента все още се разглеждат възражения и няма отменени санкции.

От Фонда правят важно уточнение е, че всъщност голяма част от проверените къщи за гости функционират като такива, но не изпълняват докрай своя бизнес план, затова именно търпят и санкции. Едно от най-честите провинения е, че има разминаване в заявения брой назначени служители или брой нощувки, посочени в бизнес плана.