С по-лека мярка за неотклонение са четирима подсъдими служители на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). Това са обвинените чиновници, които според прокуратурата са действали заедно с небезизвестния алкохолен бос Миньо Стайков и бяха задържани заедно с него.

Спецсъдът реши: Миню Стайков остава зад решетките

Съдът снощи измени в по-леки техните мерки за отклонение от „Парична гаранция“ в „Подписка“. Магистратите се аргументираха с факта, че в момента те са без работа и доходи, а по-тежките мерки вече са изпълнили целите си, предвидени в закона.

8 часа продължи разпоредителното заседание по делото срещу бизнесмена Миню Стайков и още 13 подсъдими в Специализирания наказателен съд. Спецсъдът реши, че съдебният процес срещу Миню Стайков и другите 13 обвинени за злоупотреба със средства от европейските земеделски фондове ще започне по същество на 14 януари 2020 г.

Съдът прие, че няма процесуални пречки делото да стратира, след като не намери допуснати пропуски и грешки в обвинителния акт, които биха накърнили правото на подсъдимите да се защитават.

Защитата искаше делото да бъде върнато на прокуратурата заради неточности в обвинителния акт. Освен това някои от подсъдимите желаели да дадат обяснения, но не получили тази възможност. В началото на заседанието към всички обвиняеми беше предявен граждански иск от страна на държавата в размер над 3,6 млн. лева.

Адвокатите на служителите на ДФЗ също поискаха мерките им за неотклонение да бъдат да променени от парични гаранции в по-леки с аргумента, че те вече не работят във Фонда и са останали без работа. Съдът уважи това искане и замени паричните гаранции с подписки. Забраната да напускат страната обаче остава в сила.

Съдебният състав потвърди мярката за неотклонение „Задържане под стража“ на Миню Стайков, тъй като не са настъпили нови обстоятелства, които предполагат нейното изменение. Със същия мотив потвърди и определените парични гаранции на 9-има от подсъдимите, които без законно основание са получавали или са кандидатствали да получат средства от еврофондовете.

На разпорадителното заседание Министерството на финансите предяви граждански иск срещу Миню Стайков и други четирима от подсъдимите, с който претендира пред съда да бъдат възстановени в бюджета всички усвоени от тях средства на Държавен фонд „Земеделие“ от европейски земеделски фондове.