Ветеринарните власти са евтаназирали девет прасета във видинското село Винарово, община Ново село, които са били укрити от стопанина им.

Бръкнаха в джоба на стопани с укрити прасета

Причината за унищожаването на животните е, че собственикът не е изпълнил предписаните мерки срещу Африканската чума по свинете (АЧС), съобщи за БТА д-р Адриан Данков - директор на Областната дирекция за безопасност на храните (ОДБХ) във Видин.

Стопанството е попаднало в 20-километровата санитарна зона, в която е трябвало да бъдат унищожени всички прасета заради опасност от възникване на ново огнище. Това не е е направено, въпреки че собственикът е подписал документ, че е изпълнил предписанията. 

Продължават дейностите по почистване на заразените места, където беше открито заболяване от Африканска чума по свинете в област Видин, допълва д-р Адриан Данков.

В промишлен свинекомплекс във видинското село Новоселци, където са унищожени близо 4000 прасета след открито заболяване от АЧС, е извършена първоначална дезинфекция и продължава механичното почистване на фермата.

Всеки ден се извършват проверките в населени места от областта по график и със съдействието на местните кметове. 

Опасната инфекция беше регистрирана в региона за първи път през юли тази година в ромския квартал „Нов път" във Видин. През септември беше потвърдена положителна проба и от отстреляно диво прасе в района на село Коста Перчово, община Кула.

По-късно беше установено заболяването и в промишлен свинекомплекс във видинското село Новоселци.

След петдневно затишие Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви нов случай на Африканска чума при дива свиня в гориста местност близо до кв. Кованлъка на град Търговище. 

Географските координати на мястото са 43.1983, 26.52069. Около него е определена инфектирана зона с радиус 8 км и площ 200 кв. км. 

Преди ден БАБХ публикува две нови заповеди за мерките срещу разпространението на АЧС в дивата природа. С една от тях е нормализиран статутът на 39 инфектирани зони, в които са намирани заразени диви прасета.

Другата заповед е на земеделския министър Десислава Танева, с която се прецизират мерките за биосигурност в инфектираните зони. Всяка от тях вече ще се разделя на три подзони. Подзона А ще бъде с площ поне 3 кв. км, подзона Б - 25 кв. км, а подзона В - 172 кв. км. 

В първата подзона ще бъде забранен достъпът на външни лица, а ще се позволяват единствено действия срещу разпространението на заразата, както и претърсването за умрели и болни животни.

Всички новини по темата вижте ТУК.