Фермите за отглеждане на охлюви в България рязко са се увеличили. По данни на новоучредената миналия петък национална асоциация на охлювъдите, специализираните ферми наброяват около 170. Технологията, по която се отглеждат пълзящите гадинки е италианка, но не липсват стопани, които импровизират по свой си начин.

Според организацията се наблюдава основната грешка на фермерите да хранят животните с фураж. Най-подходящо било между 5000 и 10 000 квадратни метра да се засядат с естествена растителност и слузестите  да се хранят от нея. За ферма за охлюви от около 5000 квадратни метра са необходими около 24 000 охлюва. За отглеждането им са необходими двама - трима души. Средната изкупна цена на охлювите е 4,5 евро за килограм, като основните пазари са в Италия, Франция, Германия и САЩ.

Стартирането на подобен бизнес обаче изисква сериозна инвестиция, а някои стопани от гилдията смятат, че охлювъдството трябва да се подпомогне със субсидии, каквито се дават на другите земеделски производители.

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!