Д-р Даниел Денев е новият директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково, съобщава БНР. Той идва на мястото на Христо Вълчанов, който пък бе назначен преди дни за изпълнителен директор на Агенцията по храните (БАБХ).

Готови ли сте? Стартират теренните проверки

След като първоначалният избор на служебния кабинет, Деян Стратев, напусна по свое желания ръководната позиция, постът бе поет от Вълчанов. Освежаването на кадрите в агенцията не спира. Д-р Борис Борисов е новият заместник-директор, който поема ръководството на дейностите по отношение на здравеопазването на животните.

Името на настоящият изпълнителен директор се завъртя в публичното пространство преди месец покрай историята с фирмата, обслужваща дезинфекцията на ГКПП "Капитан Андреево". По информация на БНР от хасковската дирекция по безопасност на храните са били иззети документи, свързани с търг от 2013 година, чрез който е избрана тази фирма. По това време директор на ОДБХ - Хасково е бил именно Христо Вълчанов.

В началото на скандала с въпросната фирма самият министър Бозуков отправи критики в публичното пространство към местната управа на Агенцията, като намекна за съмнителни договори и корупционни практики. Всъщност темата за така нар. "златен гьол" на границата беше една от изтъкваните причини за смяната на изпълнителния директор на БАБХ тогава - Паскал Желязков

Вълчанов не носел отговорност за избора на изпълнител на дейностите по дезинфекция на ГКПП-то, защото той бил обявен от централното управление и областните дирекции нямали нищо общо, твърдят от БАБХ.

Междувременно стана ясно, че служители на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество са отишли на проверка на ГКПП "Капитан Андреево", чиято цел е да установи кои са били членовете на тръжната комисия, какви са били предварително зададените условия и защо се е наложило "златния гьол" да бъде даден на външен изпълнител.