В средата на септември ще стартира усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост със старт на мярката за купуване на земеделска техника „Инвестиции в технологична и екологична модернизация“.

Това стана ясно по време на дискусия на тема "Земеделието в Плана за възстановяване и устойчивост и новата Обща селскостопанска политика" се проведе в рамките на XXXI специализирано международно изложение „Селското стопанство  и всичко за него“, организирано от Добрички панаир АД.

По направлението за технологична и екологична модернизация ще бъдат финансирани проекти, насочени към опазване на околната среда, допринасящи за адаптиране на стопанствата към климатичните промени и по-ефективното използване на ресурсите. Ще се стимулират инвестиции в цифровизация, автоматизация и роботизиране на процесите, подчерта лекторът. 

Акцент по време на презентацията беше поставен върху възможностите, които се предоставят за изграждане на бази за подготовка за предлагане на пазара на плодове и зеленчуци. Животновъдните стопанства ще получат подкрепа за отглеждане на мъжки разплодни животни и получаване на биологичен материал от тях. 

Информационната среща "Земеделието в Плана за възстановяване и устойчивост и Новата ОСП“ е организирано от Европа Директно Добрич и събра както земеделски стопани, така и представители на държавни институции.