След като царевицата стигна цена от 50 стотинки за килограм и закова на това ниво, пазарът на тази култура в Северозападна България почти замря. Предлагане почти няма и в трите области Враца, Видин и Монтана.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

„Повечето стопани успяха да разпродадат всичко, което прибраха от полето, защото преди дъждовния период  преди 2 седмици търговията вървеше добре. Имаше сделки дори и на 40 стотинки на килограм. След като заваля обаче и много стопани не успяха да влязат в масивите заради калта, а продукцията им остана на полето, цените на царевицата тръгнаха нагоре”, обяснява стопанинът Ивайло Тошев, който вече е реализирал по-голямата част от продукцията си на пазара.

В някои части на региона обаче все още има негови колеги, които още не са прибрали царевицата от нивите и тепърва трябва да внимават и съобразяват капризите на времето.

„Според мен, ако уцелят момента и успеят да уцелят момента и ожънат, няма да са на загуба, защото по всичко личи, че цената ще расте. Първо това е традиционно за сезона, второ – предлагане наистина почти няма и трето – непрекъснато покачващите се цени и на горива, и на торове, и на препарати”, прогнозира стопанинът.

За сега обаче освен предлагане, липсва и сериозно търсене, установи наша репортерска проверка и това може да успокои до известна степен цената на ценната за животните зърнена култура.