Животновъдите ще подават документи за доказване на реализираните на пазара животни по няколко схеми за обвързано подпомагане след около месец. 

Министерството напомни: Вижте указанията за обвързаната подкрепа

Срокът за представяне на документите е от 5 до 31 октомври 2019 г. в съответната областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). 

Неотдавна Министерството на земеделието разпространи указания към земеделските стопани за това как ще се доказва реализацията на животни по схемите за обвързано подпомагане за Кампания 2019.

Както Агри.БГ писа, изискванията се прилагат за първи път и се отнасят за Схемите за обвързано подпомагане за месодайни крави или юници (СМКЮ), за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол (ЕЖСК-месо) и за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол (ДПЖСК).

Указанията предизвикаха и някои въпроси, които поставихме пред Аделина Стоянова, главен експерт „Директни плащания и промоции“ в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Вижте разясненията по тях.

Възможно ли е подпомагане при комбинирана реализация на животни и мляко?

От тази година е създадена възможност земеделските стопани, които отглеждат комбинирано овце от млечни и от месодайни породи, да могат да доказват едновременно реализация както с мляко, така и с приплоди.

Земеделските стопани, които отглеждат овце от млечни породи – те са изброени, конкретизирани като видове, и цялата тази информация по отношение на условията за подпомагане, е публикувана в Наръчника, който ние издаваме всяка година.

Това е наръчникът за Кампания 2019, който е публикуван и на сайта на министерството, и са описани всички тези изисквания, за които говорим в момента. 

Да, такава хипотеза има - възможно е да докаже реализация комбинирано. Задължително обаче от млечните породи овце трябва да докаже най-малко половината количество мляко.

Например: ако стопанинът отглежда животни от млечни породи, единият вариант за реализация е да докаже по 70 кг на животно за всичките си животни или по 35 кг на животно, а остатъкът да допълни с продадени животни, реализирани на пазара, какъвто е и въпросът на вашия читател. Тоест тази опция е възможна, допустима е.

Трябва обаче стопанинът много добре да си направи сметката по отношение на литрите мляко, които доказва и приплодите, които реализира на пазара, за да е сигурно, че събрани двете заедно могат да направят цялата му необходима реализация. 

Къде фермерите може да получат консултации?

Консултации по отношение на начините, по които той може да докаже реализация, може да потърси в Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ), които консултират всички въпроси. Това е възможно и в областните, и в общинските служби „Земеделие“, в Разплащателна агенция, в МЗХГ, на сайта на министерството, където този наръчник е публикуван.

Там за всяка една от схемите поотделно е записано какви са изискванията, какви са сроковете, които трябва да спазва и какви са условията, на които трябва да отговаря, за да може даполучи подпомагане.

Този наръчник обхваща всички схеми за директни плащания, не само схемите за животни, но и схемите за плодове и зеленчуци, и всички актуални изисквания се публикуват в наръчника за съответната година.

В случая за Кампания 2019 това е документът, в който всичко това е описано.

Цялата информация я има и в Наредба 3 за директните плащания, но читаемостта на един такъв наръчник е много по-добра,  много по-разбираема, отколкото земеделският производител да чете наредбата и да се обърква в членове и алинеи.

Затова всяка година се прави това ръководство, това помагало към земеделските стопани, за да може да бъде в тяхна услуга и на съвсем достъпен език всичко да е конкретно написано по конкретните схеми. 

Как изглежда ветеринарномедицинското свидетелство?

Това е единият от документите, който задължително въвеждаме като изискване тази година. Това е ветеринарномедицинското свидетелство, което е електронен формуляр и се издава електронно от информационната система на БАБХ.

Там, където сме записали, че е необходимо ветеринарномедицинско свидетелство за движение на животни - това е документът, за който става въпрос. Той се издава от официалните ветеринарни лекари, на чиято територия се намира съответният животновъден обект.

По отношение на останалите документи, фактурите, другите документи, с които се извършва търговия както с животни, така и с мляко и млечни продукти, те са познати на земеделските стопани. 

Използват ги още преди да ги въведем като изисквания за доказване на реализация по обвързаната подкрепа, така че нищо ново не въвеждаме.

С тези указания просто на по-достъпен език синтезирано събираме информацията за това какво трябва да направят земеделските стопани в срока от 5 до 31 октомври, за да могат да са абсолютно информирани и да е ясно, че след като са изпълнили всички условия, ще могат да си получат обвързаната подкрепа. 

Ветеринарномедицинското свидетелство е електронно. Представя ли се на хартия?

Това е електронен документ, той излиза от електронната система. Но стопанинът получава екземпляр от този документ, така че за него остава изискването той да го представи пред Разплащателната агенция заедно с документите за реализация на животни.

Може би е важно за стопаните да знаят, че тези документи ще се проверяват служебно от ДФЗ през системата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) (системата ВетИС - бел. а.) както по отношение на тяхната пълнота и достоверност, така и по отношение на приключването на движенията.

Така че наличието на този документ е повод, но не дава основание за получаване на подпомагане, ако другите условия не са изпълнени.