По пшеницата в Добричка област са установени петна с кафява и жълта ръжда. За това сигнализират както учените от Добруджанския земеделски институт, така и компаниите за растителна защита. 

В очакване на жътвата: Технологията за пшеницата ще е решаваща

Кафявата ръжда е тръгвала още преди няколко седмици по полетата в Южна и Западна България, показват констатациите на експертите. Опасността за разпространение в Добруджа е реална, тъй като вече има участъци с болестта. 

В полетата на община Генерал Тошево е установена жълта ръжда още преди месец. През настоящата стопанска година топлата зима е създала условия за по-ранно развитие на заболяването, уточнява фитопатологът проф. Иван Киряков.

Според него,

Там, където е установена жълта ръжда, няма опасност от поява на кафява ръжда или на брашнеста мана. В момента влагата и благоприятните температури благоприятстват развитието на инфекцията.  


Какво е състоянието на посевите с пшеница, ечемик и рапица в Добричка област ще установи комисия от Областната дирекция  „Земеделие”, която до 21 юни трябва да обследва 10% от площите в региона. След като приключи огледът, ще бъде обявен пожароопасния сезон и земеделските стопани трябва да изпълняват всички препоръки за безопасно прибиране на реколтата.

1,300 млн. дка е размерът на площите с пшеница, 20 000 дка е ечемикът. 

Как да направят зърнопроизводството по-рентабилно и какви иновативни решения могат да се прилагат при отглеждането на пшеница – това е основната тема на международна научна конференция, която започна Добруджанският земеделски институт в Добрич.

По време на форума се акцентира и върху съвременната агротехника на житните култури, подчертаха организаторите.