След като Фермер.БГ алармира за поява на жълта ръжда в Северна България, се оказа, че и на изток се задава опасност от тази зараза. 
 
 
Отделни петна от заболяването жълта ръжда вече са установени по полетата с пшеница в община Генерал Тошево, съобщи фитопатологът проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт, който е установил болестта при обхождане на посевите в региона. „Условията са идеални – влага и благоприятни, т.е. не толкова високи температури. Това способства за развитие на инфекцията”, уточни ученият. 
 
Той разясни още, че температури от порядъка на 15-17 градуса, каквито бяха през последните седмици и регулярните дъждове, създават идеални условия за патогените, които загиват над 25 градуса. 
„Жълтата ръжда е сериозен проблем. Прегарят листата, напада се и класа”, подчерта още проф. Киряков. 
 
„Първите признаци от жълтата ръжда са тесни, дълги, жълтеникави линии по листата. Много скоро върху тях се появяват дребни, жълти купчинки, наредени в редици като машинен шев. В зависимост от степента на устойчивост на сортовете пшеница и климатичните условия, се наблюдава различна по количество хлороза или некроза”, навлезе в детайли професорът. През настоящата стопанска година топлата зима е създала условия за по-ранно развитие на заболяването. 
 
 
Голяма част от земеделските производители третираха посевите с фунгициди срещу болести. Това обаче беше преди около 20 дни и не се знае доколко продуктите за растителна защита ще продължат да действат. 
 
„Това зависи както от препарата, така и от самото разпространение на жълтата ръжда. Може да има неприятни изненади по полетата”, коментира още ученият. Той подчерта, че в сравнение с предходната стопанска година пшеницата се развива с известно закъснение, което е обяснимо след трудното и късно поникване и условията през тази зима.
 
 „На 16 май 2018 г. имахме цъфнала пшеница. В момента това ще се случи при ранните сортове до седмица. Повечето пшеници вече са изкласили”, поясни степента на развитие на растенията проф. Киряков. 
 
Съветът на специалиста е земеделските стопани да третират за втори път с фунгициди във фаза 5-10 % цъфтеж. Това според него е най-оптималният момент. „Въпреки че посевите са по-редки, развитието на пшеницата върви добре. В момента условията са много добри за културата”, подчерта още веднъж проф. Киряков. 
 
 
Припомняме, че през 2014 г. жълтата ръжда стигна и до България и зарази 60-70 % от нивите с пшеница. Около 25 % от тези площи са имали сериозни поражения с икономически последствия, т.е. по-ниски добиви. Заради промяна на климатичните условия, заболяването започва да се разпространява и у нас като идва от южните ни съседи.
 
През миналата стопанска година засушаването не позволи на жълтата ръжда да се развие по родните полета. За сметка на това се появи кафява ръжда.