Едва 35 л дъжд са паднали в района на Стара Загора от началото на годината до сега. Това количество е твърде малко и застрашава развитието на есенните посеви с пшеница, рапица и ечемик, коментира Цветан Берберов – председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, за БНР.
 
Земеделецът определя тази зима като една от най-топлите и сухи през последните години. Това е особено видно при пшеницата, която забавя развитието си и добрите добиви през лятото са под въпрос.
 
Берберов очаква да се случи стресиране на културите, които видимо изостават от развитието си. По думите му полетата са проблемни не само в Старозагорско, но и в цялата страна. Все пак остава надеждата пролетта да компенсира загубите дотук, както се е случило миналата година.
 
Зърнопроизводителят припомни, че сумарните валежи по време на вегетацията за Централна и Южна България са 380–390 л. Миналата година два пъти тези валежи паднаха в периода от март до юли, което помогна за пролетниците.
 
 
Неговите колеги в района на Стара Загора вече подготвят полетата за предстоящата сеитба на пролетниците. Те се надяват на повече валежи през следващите месеци, отбеляза Берберов.