В село Старо Оряхово, което е на територията на община Долни чифлик се подготвя изграждането на голяма борса за плодове и зеленчуци, информират от общината.

Преди време е направена и първата копка, но строителството се забавя заради икономическата криза. Сега от общината са решили да използват възможностите, които предлага Програмата за развитие на селските райони и наскоро обсъдената Стратегията за местно развитие.

Според селскостопанските специалисти от общината, ако борсата бъде изградена, ще се възстанови производството на плодове и зеленчуци по поречието на река Голяма Камчия.

Перспективата за хората от общината е определено в развитието на интензивното овощарство, лозарство и зеленчукопроизводство, за които има отлични климатични и природни условия и много работна ръка.

Анализи на специалистите от община Долни чифлик сочат, че поне хиляда семейства могат да осигурят прехраната и семейния си бизнес с произвоството на плодове и зеленчуци.

Изобилието от вода позволява плодородните площи източно от селото да се превърнат в модерни зеленчукови градини, а разположението на селото на стратегическо място от двете страни на главния път Варна-Бургас ще позволи лесен достъп на клиенти.