Доскоро всички официални статистики отчитаха и прогнозираха сериозен ръст на пиперопроизводството у нас тази година. Рязък обратен завой обаче се забелязва в последните данни от Земеделското министерство (МЗм).

Бащата на сорта Франческана у нас и лешниковата му градина

Още в началото на сезона производители от сектора сигнализираха пред Агри.БГ, че е налице драстичен спад в площите с пипер, а чертожниците с тази култура се увеличават. Тогава от агроминистерството също отчетоха свиване на площите на открито с културата, но пък много по-високи средни добиви при ранното производство, които изкарват общата продукция в страната на по-високи нива от миналогодишните.

В края на август данните от министерството все още показваха близо 22% ръст в производството на пипер на открито у нас. Центърът за икономически изследвания в селското стопанство направи прогноза за повишаване като цяло на полското производство. При пипера то се очакваше да достигне 59 хил. тона (+4% към 2021 г.), а общото производство от културата да възлиза тази година на 61 хил. тона.

Въпреки това в края на беритбите продукцията от пипера на открито в страната е 26 811 тона, сочи последният оперативен анализ на МЗм.

Добитите количества са от общо засадени 2296 ха с културата и реколтирани вече 2055 ха. При това положение производството не само че не изпреварва миналогодишното, а вече е с близо 2% по-малко. Все пак средният добив остава по-висок и достига 1305 кг/дка.

Излиза, че когато дойде време за равносметка, с право стопаните са наричали първоначалните институционални заявки за културата „прекалено розови”. Истината за тях е, че има голям отлив от желаещи да отглеждат културата у нас.

Последно споделено от производител от Северозапада пред Агри.БГ е, че засега единственият вариант, който вижда за следващия стопански сезон, е да намали обработваемата площ и да смени тази взискателна култура - пипера, с някаква друга, която да е по-устойчива на засушаване и по-изгодна при продажба.