Сушата в Северозападна България плаши сериозно зеленчукопроизводители в Северозападна България.

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

„Стръковете на пипера започват да съхнат и то не, защото не ги поливаме. Правим го, но силното слънце прегаря самите растения, а на места и чушките даже са жарнати. Затова бързам да ги бера във восъчна зрялост и ги карам на пазара зелени. Просто нямам друг избор“, коментира Ива Илиева, която отглежда зеленчуци вече 7 години.

Цената, на която може да продава на тържището е около 1,30 лв. до 1,60 лв. максимум. Иначе хората не ги взимат. А само на метри от борсата обаче килограм червени чушки се предлагат за 4 лева.

„Аз не знам как е формирана тази 3 пъти по-висока цена. Не съм финансист и не се ориентирам. Знам обаче, че прекупвачи обикалят такива като мен направо на полето и плащат още по-малко от тази цена, на която аз предлагам сега на пазара, но я предлагат по-скъпо на магазините. Добре - харчат гориво, поддържат складове в големите градове, плащат ток и заплати, но и моя труд, моята земя, моите разходи въобще не са такива, каквито бяха миналата година. Мен обаче ме удрят и климатичните промени, но все пак трябва да продавам на 3 пъти по-ниска цена от тази в магазина отсреща, който е на няма 100 метра от мен. Нали видяхте, че на щанда в търговския обект дори въобще не продават зелени чушки. Аз моите къде да ги дяна, ако не ги продам тук, на пазара на тази сравнително ниска цена“, обяснява още Ива.

Според нея продажбата на реколтата ще покрие разходите за тор, вода, обработка и препарати, но в никакъв случай няма да овъзмезди труда на полето, който полага цялото й семейство. За сега единствения вариант, който вижда за следващия стопански сезон е да намали обработваемата площ и да смени тази взискателна култура пипера с някаква друга, която да е по-устойчива на засушаване и по-изгодна при продажба.