Доматите на открито изпревариха по ръст в средните добиви тези в оранжериите този сезон и се нареждат сред първенците в зеленчукопроизводството, сочат последните оперативни данни на Министерството на земеделието (МЗм).

Министър Явор Гечев: Земеделските закони са най-често променяните закони изобщо

Към 25 август в страната са прибрани 20 195 тона от културата, което е с над 14% повече от количествата по същото време на миналата година. Въпреки по-малкото реколтирани площи средният добив от доматите на полето е с 20,8% над миналогодишния.

Производителите са добивали средно по 1 360 кг/дка домати.

В оранжериите културата също се представя по-добре този сезон, но със значително по-малък ръст в средните добиви и производството. Прибраните количества оранжерийни домати в страната към отчетната дата възлизат на 39 602 тона.

Другият първенец по ръст на средните добиви в зеленчукопроизводството е пиперът на открито. По официални данни земеделците прибират средно по 880 кг/дка от културата. Засега производството възлиза на 15 139 тона, което е близо 22% ръст на годишна база.

Според последните оперативни данни шампион в зеленчукопроизводството и тази година е зелето - с 68,6% ръст. Това се дължи донякъде на по-бързия темп на прибиране на реколтата, отчитат от министерството.

До момента от открити площи са прибрани в рамките на 18,8% - 33,8% по-малко дини, картофи, краставици и пъпеши, сочи статистиката на агроведомството. С най-сериозен спад в средните добиви от декар се очертават пъпешите (-15,1), следвани от краставиците на открито (-14,2%) и картофите (-11,8%).