"Това, което ще дадем на хората, ще бъде изключително полезно за тях. За онези, които искат да работят, разбира се, не за тези, които искат да вземат субсидии", казва Илия Немски, наричан още "бащата на Франческаната в България".

Търгашите са с едни гърди пред истинските фермери

Сортът лешници Франческана е създаден в уверситета в Перуджа, Италия, и е патентован през 2019 г. Една от отличителните му характеристики е по-ранното влизане в плододаване, както и това, че ражда до два пъти повече от останалите. Илия взема сорта от неговите създатели две години преди патентоването му, като така реално се превръща в първия земеделец, отглеждащ новия сорт лешници.

Днес той има 120 дка дървовидни и храстовидни насаждения на 5, 4 и 3 години, около 20 дка посадъчен материал, както и свободни, оборотни площи край пазарджишкото село Юнаците. Времето показва, че е направил правилния избор, убеден е производителят. 

"Миналата година в Азербайджан, Турция, Италия, имаше много слаби добиви на лешници заради лошата пролет. Единственият сорт лешници, който не понесе никаква загуба от това неблагоприятно време през пролетта, беше Франческаната. Тя не е чувствителна към пролетните студове, много е устойчива, опраши се и даде плод", обяснява Немски.

Освен че е първият земеделец, отглеждащ Франческана, Илия се превръща и в пионер по насъбраното ноу-хау за новия сорт. 82-годишният лешникопроизводител е готов да даде опита си на всеки, който като него желае да го отглежда от сърце. Мечтае за достатъчно голяма мрежа от производители с лешници Франческана, така че страната ни да се превърне във фактор на пазара.

Оказва се, че световни лидери в сладкарската индустрия като "Фереро" и "Нестле" проучват производството на лешници у нас и правят свои тестове на сорта Франческана.

Илия Немски: Виждам добрите резултати в градината и интереса към нея, което ме радва. Дойдоха специалисти от Фереро. Всички бяха стъписани от ранното производство на лешници и изобилието на тези дървета.

Пред Агри.БГ "бащата на Франческаната" у нас разказва още за характеристиките на тези лешници, както и за технологията на отглеждането им в неговата градина, която е изпробвана и усъвършенствана във времето. Вижте повече във видеото.

Очаквайте още материали за спецификите при резитбите, напояването и грижите за лешниците Франческана.