От 1 юли 2022 г. до 1 юли 2023 г. Данък добавена стойност (ДДС) на брашното ще бъде 0%, реши Народното събрание при окончателното гласуване на актуализацията на държавния бюджет. Оказа се, че един сгрешен глас даде ход на отпадането на данъка.

В битка за работници: Две министерства не могат да помогнат на фермерите

Предложението, което беше отхвърлено при гласуване в Комисията по бюджет и финанси в парламента, изненадващо беше прието от депутатите. 0% ДДС на брашното влезе в бюджета със 116 гласа „за”, 103 гласа „против” и 11 „въздържали се”.

Решаващ се оказа единият глас „за” от „Демократична България” (ДБ). От друга страна, при второто гласуване депутатите от ДПС, които първоначално бяха "против" и "въздържали се", единодушно подкрепиха нулевата ставка за брашното. Така се получи обрат в гласуването. След прегласуването депутатът от ДБ Антоанета Цонева обяви от трибуната, че вотът ѝ е бил сгрешен и поиска гласуване за трети път.

Парламентарните правила обаче не позволяват такава хипотеза, посочи председателят на Народното събрание Мирослав Иванов. След разгорещени дебати по темата все пак гласът на Цонева беше зачетен спрямо натиснатото на машинката –„ за”. Така ДДС на брашното стана 0% за една година.

Нулевата ставка за хляба, която получи одобрение от мнозинството още преди пленарното гласуване, също беше приета от депутатите. До юли 2023 г. хлябът също ще бъде с 0% ДДС.