Обезщетенията за умъртвените 4000 дребни преживни животни заради чумата са на обща стойност 1 млн. лева.
 
 
Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, като допълни, че ще бъде обявена обществена поръчка за обеззаразяване на засегнатите региони. Предстои заседание на Оперативния щаб за справяне със ситуацията: 
 
„В контекста на форсмажора, който възникна за стадата, които са евтаназирани - вървят протоколите, утре ще отидем и на място, за да могат да получат именно тези първоначални големи плащания, които са по обвързаната подкрепа и в преходната национална помощ“, каза министърът, цитиран от БНР. 
 
Румен Порожанов коментира, че протестите срещу ниските обезщетения на стопаните, чиито стада са засегнати от чумата, се подкрепят от 25-30% от бранша: 
 
„Освен това иска се оставката на мой заместник-министър (Цветан Димитров - бел. ред.). Днес вече ще се иска и моята оставка, което би ме притеснило, ако не се иска, защото може би не си върша работата, както трябва. Аз го поставих, те го поискаха вчера на Съвета по животновъдство, нито един от всички останали членуващи десетки асоциации, не беше солидарен с тях“, допълни министъ Порожанов, след като днес Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) настоя и за неговата оставка.