Пчела 2018-Благоевград е името на новото независимо дружество, регистрирано от група пчелари в началото на месец март, което ще работи за обединение. Това съобщи за Фермер.БГ Георги Дюлгеров, член на организацията.
 
 
Новата структура си поставя амбициозни цели, сред които обединение на разпокъсаната пчеларска общност в един силен национален, браншови съюз.
 
Заедно с това новата организация ще работи и за запазване на защитено понятие "Рило-пирински пчелен мед ", с цел подчертаването на уникалността на меда от Югозападния регион.
 
„Ще обърнем и внимание на запазването и засаждане на медоносна растителност. За нас особено важна е бялата акация, като ще се борим и тя да получи защитен статут. Поставили сме си като цел и популяризирането на пчелния мед като храна, а не лекарство сред населението. Като целта ни е да повишим консумацията, тъй като сме на последните места в Европа“, обясни Дюлгеров.
 
Пчела 2018-Благоевград има за цел да стартира и нова инициатива „Купи от местния пчелар“. С кампанията ще се цели потребителите на пчелен мед да ги купуват директно от производителя, като от организацията добавят и че ще работят за налагането на строг контрол върху произхода на сладкия продукт по сергии и пазари.
 
Не на последно място, приоритет на обединение ще бъде и популяризирането на пчеларството като занаят и призвание сред подрастващите, както и незаменимата роля на медоносната пчела за хранителното разнообразие.