От години наред се говори за стартиране на по-масивен износ на български агнета, месо и млечни продукти. Първо към южната ни съседка Турция, с която обаче все още се водят преговори, а сега и към Саудитска Арабия. Отварят ли се нови перспективи за българските овцевъди?
 
 
Преди дни България и Саудитска Арабия подписаха меморандум, според който в следващите шест месеца трябва да се изготви бизнес план и конкретни мерки за създаване на съвместна Българо-Саудитска държавна компания. Документът бе подписан от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и Халед ал Абуди, директор на саудитската компания за инвестиции в земеделието и животновъдството Salic.
 
„Министър Порожанов представи на Salic проект, който е на НОКА, свързан с дългосрочни инвестиции в овцевъдството. Той е на стойност над 60 млн. долара. Идеята е Саудитска Арабия да предостави ресурс, който да се ползва от нашите фермерите дългосрочно за купуване на животни и инвестиции в стопанствата им. А след това средствата да бъдат връщани чрез агнета, основно кръстоска на породата Аваси. Тъй като търсенето на тези животни в Саудитска Арабия е голямо“, каза за Фермер.БГ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).
 
Саудитска Арабия спря да изкупува агнета от Нова Зеландия, което е една добра възможност за български овцевъди, смята Караколев.
 
„Те колят реално 1 млн. агнета за хаджа. Като от тези 1 млн. агнета, дефицитът тази година е бил 200 хил. агнета. Този период продължава около 1 месец. Отделно очакванията са за повишаване още повече на интереса и съответно на бройките на агнетата. Основно те имат интерес към животни, които са с живо тегло над 50 кг. За предпочитане е това да бъдат тлъстоопашати животни“, добави Караколев.
 
По думите му те се интересуват и от евентуални инвестиции в български ферми. Подобна практика за страната не е чужда, тъй като в момента се правят инвестиции в Австралия и оттам те набавят животни.
 
„По-голямата част от разговорите бяха за живи животни. Относно месото, те държат животните да бъдат заклани в техни кланици, под техен контрол. Като цяло всичко опира до волята преди всичко на тяхната държава, защото в момента България е отхвърлена от допустими за търговия страни. Очакваме техни ветеринари да дойдат у нас, за да видят и да преценят дали искат да работят с нас. Надявам се, че и нашето министерство ще подходи далновидно и ще лобира за този инвестиционен интерес“, обясниха от НОКА. 
 
Един от конкретните проекти в меморандума е за изграждането на завод за фураж край Шумен. Заедно с тяхната държавна компания, която наскоро взе под дългосрочна аренда над 1,6 млн. дка земи в Украйна, ще се изгради фуражен завод.
 
„Постихме ферма насред пустинята, в която имаше над 25 000 крави, които се нуждаят от храна, която ще можем да осигуряваме с работата на този фуражен завод. Съвместното предприятие ще изготви бизнес план.
Има голям интерес към люцерната, което означава, че ще се увеличават и площи с този вид култура. В Саудитска Арабия люцерната се внася от Аржентина. 
Аз нескромно им казах, че нашата люцерна е далеч по-добра. Идеята на фуражния завод е 50% да произвежда фураж от люцерна, а другите 50 – да са различни концентрирани фуражи за говедовъдството и частично за птицевъдството“, посочи министър Порожанов, по време на посещението си в Саудитска Арабия на едно от най-големите изложения за храна и земеделски продукти - Saudi Agro- food.
 
Идеята е да се продължат отношенията на най-високо правителствено ниво, така че обратната визита, която предстои в България, да бъде подплатена вече с реални проекти.