На третия Световен конгрес по биология и растителни биотехнологии, който се провежда в Сингапур от 11 до 13 март, представители на Мурсийския институт за селскостопански и хранителни изследвания и разработки представиха доклад за разработените сортове десертно грозде, създадени по програма за генетично подобряване на културата с помощта на биотехнологични инструменти, пише изданието AgroXXI.

Коварен неприятел броди из овошките


Новите сортове са без семки. Те са адаптирани към регионалните климатични условия, имат добри качества и са икономически изгодни за производителите.

Потреблението на десертно грозде в света се удвои през последните години. В САЩ гроздето вече заема трето място в списъка с най-консумирани пресни плодове, отстъпвайки само на бананите и ябълките.

Учените от Мурсийския агроинститут са получили 17 регистрирани сортове, които се отличават с хрупкава текстура, висока продуктивност и по-ниски изисквания към технологията на отглеждане. За 7 години производителите са засадили грозде от най-добрите нови сортове на територията от над 900 хектара.

По време на разработката на сортовете изследователите са си поставили цел: да постигнат устойчивост на болести, в частност плесени и брашнеста мана, които представляват най-голяма заплаха в Испания и други райони на планетата.

Основните преимущества на новите сортове са понижена загуба на реколта и икономия от фитосанитарната обработка. По този начин се намалява нивото на остатъците от пестициди в плодовете и се понижава въздействието на агрохимията върху околната среда.

По първоначални планове новите сортове са разработени в подкрепа на местните производители, но предвид интереса, проявен от други части на света, растителен материал ще бъде изпратен за отглеждане в Чили, Перу, Бразилия, Южна Африка и Австралия.