Нова Наредба за животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни на територията на община Тервел ще внесе за гласуване на сесия на 28 януари Мария Гочева, председател на Общинския съвет в добруджанската община. Тя е съобразена с промените в чл.133 от Закона за ветеринарномедицинска дейност, които влязоха в сила от 11 август 2020 г.

ДФЗ: Стартира прием на заявления за хуманно отношение към птици и свине

Според новата Наредба стопаните могат да отглеждат в собствените си дворове до 2 броя крави и приплодите им до 12-месечна възраст, до 10 броя овце или кози и малките им до 9-месечна възраст. При прасетата за угояване броят им е лимитиран до 3. 

Желаещите да отглеждат зайци трябва да имат не повече от 10 броя в двора си. Ако те се размножат, общият им брой не трябва да надхвърля 100. 

В частните дворове е разрешено да се отглеждат до 50 кокошки, патици, гъски или пуйки. Ако даден стопанин се е спрял на бройлери, тогава броят им може да стигне до 100. 

Всеки собственик е длъжен да регистрира в кметствата и при ветеринарния лекар в срок до 3 дни всяко ново животно и до 7 дни всяко новородено.

Той трябва да се отнася хуманно към тях – да не ги гледа на тъмно и тясно, да не ги връзва, да не ги подлага на физически натоварвания. 

За всички тези животни стопаните трябва да осигурят в дворовете си съоръжения за временно събиране на оборската тор, отговарящи на техническите и санитарните изисквания. Условието е те да са разположени на не по-малко от 3 метра от съседите.

Събраният куп оборска тор трябва да се извозва поне веднъж седмично през лятото, а през зимата – най-малко два пъти в месеца.

Тази тор трябва да се пренася и депонира в собствен или нает имот, намиращ се на най-малко 100 метра извън границите на населеното място. Не се допуска натрупване на оборска тор в постройките за отглеждане на животни и дворовете към тях. Двукратно през месеца трябва да се извършва дезинфекция и дезинсекция на оборите. 

При нарушаване на новите изисквания ще се налагат санкции от 100 до 500 лв., а при повторно нарушение в рамките на 1 година – от 200 до 1000 лв. Наредбата не засяга отглеждането на домашни любимци като декоративни птици, риби и екзотични животни.