Институтът по тютюна и тютюневите изделия в с. Марково разполага с нова машина за гранулиране на семена, дарена от бизнеса. Това съобщи председателят на Селскостопанска академия (ССА) доц. д-р Христо Бозуков. Технологията за гранулиране на семена се прилага във всички държави, в които има развито, модерно земеделие. В повечето страни на ЕС методът се ползва основно при отглеждането на зеленчукови култури. Институтът по тютюна и тютюневите изделия е единственото научно звено в България, което работи по методологията и предлага гранулирани семена не само на тютюневи, но и на зеленчукови култури – домати, марули и др.
 
Технологията за гранулиране на семена е въведена в България от Института по тютюна и тютюневите изделия още през 2000 г., изтъкна доц. Бозуков. Чрез нея се получава качествен разсад, който се отглежда в т. нар. „флоат система“, позната още като метод на „водната леха“. Отглеждането на разсада като хидрокултура е метод, който постигна значителен успех в цял свят. Той има редица преимуществата, като най-съществените са – изравненост, запазване целостта на кореновата система, бързо прихващане на полето и по-високи добиви. Методът се състои в отглеждането на разсада в специални клетъчни контейнери, пълни със субстрат. В тях се осъществява сеитбата на гранулираните семена. Контейнерите се поставят във вани с хранителен разтвор, които заместват традиционните почвени лехи.
 
Използуването на гранулирани семена дава множество предимства не само на тютюнопроизводителите, но и на градинарите. Чрез метода разсадът се отглежда при контролирани условия. Той получава еднакъв старт на покълване, висока кълняема енергия, развива се равномерно като растеж и развитие, оптимизира се разпределението и  плътността на растенията в посева. Поставянето на химични вещества, макар и в минимални количества директно в корпуса на гранулата спомага за значително намаляване на химичните процедури, провеждани през ранните етапи на развитие на растението. Това намалява значително използуването на растително-защитни препарати и съответно - разходите на стопаните. Гранулираните семена имат висока кълняемост, която намалява периода за получаването на разсад. Той може еднакво добре да се засажда и ръчно, и механизирано, обясни още доц. Бозуков.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!