В Стратегическия план за следващия програмен период по първи стълб е включена нова графа в обвързаното подпомагане - за плодове, зеленчуци и животни в планинските райони. Според председателя на Национална асоциация на картофопроизводителите (НАК) Тодор Джиков, който регулярно говори за политики за необлагодетелстваните райони, това е много добро решение, но все още има много въпросителни и възможност за изненади.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

„Като обща рамка Планът е интересен. Всички сме доволни от увеличения бюджет по първи стълб. Това означава също, че по обвързаното подпомагане на хектар сумата ще е 13% не върху 820 млн. лв., а върху 1,1 млрд. лв.”, коментира пред Агри.БГ Джиков и подчертава, че по-интересното е къде ще отидат ресурсите и как ще се разпределят между секторите.

Засега се очертава едно допълнително обвързано подпомагане за стопаните в планинските райони. В условията на интервенцията за плодове и зеленчуци е записано, че те трябва стопанисват и заявяват за подпомагане минимум 0,5 ха (заедно или поотделно) допустими за подпомагане площи от следните видове култури: фасул, домати, краставици, корнишони,  патладжан, пипер, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини, пъпеши, ягоди, малини, ябълки, круши, кайсии и зарзали, череши, вишни, праскови и нектарини, сливи и десертно грозде.

Помощта по схемата е предназначена за стопанства с размер до 1,5 ха площи.

Бенефициентите по интервенциите за обвързано с производството подпомагане на доходите имат задължението да изпълняват изискванията за предварителната условност. Помощта ще се отпуска под формата на годишно плащане на хектар, отговарящ на изискванията за допустим хектар. Важно уточнение е, че културата „фасул“ ще може да бъде заявявана само по една от интервенциите за обвързано подпомагане на доходите за протеинови култури или за обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове и зеленчуци в планинските райони.

Засега интервенцията буди добри очаквания, защото по думите на Джиков „за първи път поставя акцент върху планинското и полупланинско производство в частта на обвързаното подпомагане".

Тези 26 лв., които се даваха за необлагодетелствани райони до 500 дка, е обидно малко. Не е дори близка до разликата в почвеноклиматичния комплекс в планинските райони и останалата част на страната”, категоричен е браншовият представител.

Има и други въпросителни. След като планинските фермери ще получат допълнително обвързано подпомагане, то какви ще са ставките по помощта за необлагодетелстваните райони от втори стълб? „Изключително важно е какви ще бъдат бюджетите, те тепърва ще се определят”, съгласен е Джиков и подчертава:

Да не забравяме, че увеличаването на бюджета по първи стълб, при положение че общия за България не е нараснал, автоматично отнема от бюджета по втори стълб. И ще дойде момент, в който ние ще трябва да преразпределяме пари. В момента всички сме доволни, но нека видим докрай нещата”, заключава председателят на НАК.