Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви нова дата за начало на пръскането срещу комари по Дунава. 

Пчелари, самолети започват пръскане срещу комари край Дунава

Обработката на 2-километровата зона по поречието ще започне рано сутринта на 12 юли, петък, в община Козлодуй.

Преди седмица правителството прие постановление за отпускане на допълнителни разходи в размер на 2 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието за тази година за спешна дезинсекционна кампания по поречието на река Дунав. 

Очакваше се пръскането да започне на 4 юли, но се оказа, че не е осигурен препарат. Следващата дата, обявена от местните власти, беше 8 юли, а постановлението за допълнителните средства беше обнародвано в „Държавен вестник“ вчера.

БАБХ: „На 12 юли 2019 г., петък, започва дезинсекционна кампания по поречието на река Дунав. Унищожаването на насекомите ще се осъществи чрез инсектицидна обработка на засегнатите площи по цялото поречие. Първото пръскане против комари ще бъде реализирано на територията на община Козлодуй.“

От Агенцията уточниха, че кампанията ще се извърши чрез авиационно третиране, за да се постигне масово унищожаване на комарите и предотвратяване разпространението на болести по хората и животните в тези рискови региони.

„При пръскане с инсектициди е необходимо пчеларите да предприемат мерки по опазване на здравето на пчелите. По отношение на предстоящото мероприятие в петък общинската администрация в град Козлодуй организира информирането на пчеларите“, допълниха от БАБХ.

Самолетът, който ще пръска над град Козлодуй, ще излети в 08:00 часа от селскостопанската площадка в село Гложене, област Враца. Очаква се там да присъства и изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев.