Първият рисков регион, който дезинсекционната кампания по поречието на река Дунав включва, е Козлодуй, съобщава пресслужбата на Министерството на земеделието.

Пчелари, самолети започват пръскане срещу комари край Дунава

Насекомите ще бъдат масово унищожавани чрез повсеместно пръскане със самолет. Целта е да се третират всички засегнати площи по поречието на река Дунав, за да се предотврати разпространението на болести по хората и животните. 

Самолетът, който ще пръска над град Козлодуй, ще излети днес, 4 юли, в 19:15 часа. На селскостопанската площадка във врачанското село Гложене се очакват да присъстват земеделският министър Десислава Танева и д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

През следващите няколко дни пръскането срещу комари ще обхване и останалата част от двукилометровата зона край реката. За борбата с тях правителството отпуска 2 млн. лв. Решението беше взето на правителствено заседание по настояване на крайдунавските общини. 

Подобно пръскане е правено и преди четири години и резултатите бяха добри, припомни преди дни Десислава Танева, цитирана от БНТ. Третирането ще бъде съобразено с графиците на общините от двете страни на реката както у нас, така и в Румъния. Кметствата се ангажират да предупреждават фермерите.