В България е регистриран трети за тази година случай на опасното за еднокопитните животни вирусно заболяване инфекциозна анемия по конете.
 
 
Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев обяви ново вторично огнище на болестта в село Шума, община Годеч, Софийска област.
 
Положителният резултат от лабораторно изследване за инфекциозна анемия по конете е отчетен на 18 февруари в официално регистриран животновъден обект в селото, стана ясно от заповедта, публикувана на 23 февруари на сайта на БАБХ.
 

Ветеринарните власти са на мнение, че става дума за второ вторично огнище на заболяването. 

Източник: БАБХ
 
Първичното огнище беше обявено на 18 януари тази година в село Черногорово, община Пазарджик, а вторичното – в град Годеч, на 28 януари. Разстоянието от Годеч до село Шума, където е новият случай на инфекцията, е по-малко от 5 км.
 
Заради новата положителна проба е въведена забрана за придвижване на еднокопитни животни от заразения животновъден обект с изключение на тези, които са предназначени за незабавно клане на територията на страната.
 
Разпоредено е животното, дало положителна проба за инфекцията, да бъде евтаназирано, а във фермата да се извърши механично почистване, дезинфекция и дезинсекция. Инфекциозната анемия по конете се разпространява най-често от мухи и други кръвосмучещи насекоми, които живеят в конюшните.