Все още от България няма изпратена нотификация към администрацията на ЕК с искане да се разреши държавна помощ - възстановяване на част от акциза върху горивата, използвани за земеделски дейности, научи Фермер.БГ от източници в Брюксел.

В момента животновъдните протестни акции се тушират и с обещанието, че от тази година и на тях ще им се възстановява част от акциза. Репортерска проверка показа, че нотификацията още не е написана. По отношение на документа, който беше подготвен в края на миналата година за зърнопроизводителите се оказа, че той е изпратен до финансовото министерство, но още по него няма становище, въпреки че е разгледан от компетентните експерти, което по всяка вероятност означава, че с така формулираните искания в документа икономистите не са съгласни.

Пред животновъди зам.-министър Цветан Димитров е съобщил преди месец, че в края на Март 2011 г. до Брюксел щели да бъдат пратени накуп двете предложения за нотификации, което потвърждава разкритието на Фермер.БГ, че документът се мотае между МЗХ и МФ, а пред фермерите се говори, че ще получат помощ в това отношение.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Зърнопроизводителите: Настояваме на 15 март за субсидии, на 1 юни за акциз
България не е изпратила нотификация до ЕК за акциза върху горивата за земеделие
Симеон Дянков не е подписал нотификацията за акциза върху горивата в земеделието
България изпраща нотификация за акциза върху горивата за земеделие