Управителният съвет на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) ще се срещне с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на 10 юли, за да бъдат обсъдени исканията на фермерите във връзка с отменения от съда член 23 от Наредба № 3 за директните плащания.
 
 
Асоциацията отново ще настоява за оставка на лицата, отговорни за текста, ощетил фермерите. Според НОКА това са д-р Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието, храните и горите, както и на двама експерти от ведомството - Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели” и на д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство”.
 
„Във връзка със ситуацията, която се получи с Наредба № 3, искаме отговорните лица да бъдат санкционирани - така, както се санкционират фермерите при допуснати грешки. Този член от Наредбата постави бранша на колене“, коментираха пред Фермер.БГ от управителния съвет на НОКА.
 
Браншовата асоциация подчертава, че отмененият вече член 23 от Наредбата е нанесъл значителни вреди на сектора. Заради него стопаните на десетки хиляди животни не са успели да се възползват от полагащите им се субсидии. Става дума за над 1000 фермера, смятат от ръководството на НОКА.
 
Оттам предупредиха, че ощетените стопани са в стачна готовност и ще търсят всички законни начини, за да защитят интересите си.
 
Представителите на бранша възразяват и срещу обидно ниската ставка от порядъка на 5 лв. на глава животно по държавната помощ de minimis. Тя е предвидена за фермерите, претърпели загуби, включително и за стопанствата в Ямболско и Бургаско, които бяха засегнати от чумата по дребните преживни животни. За сравнение през 2008 г. ставката беше 40 лв. на глава дребен добитък.
 
Асоциацията възразява и срещу поголовното избиване на овце и кози в районите близо до границата с Турция. Карантинните мерки там сега засягат около 50 животновъдни ферми в пет общини с приблизително 20 хиляди животни.