Около 2200-2300 стопанства ще бъдат пряко засегнати и ощетени от рестрикциите, които се налагат с промените в Наредба №3, ако тя бъде обнародвана в този си вид. Това каза съпредседателят на Национална овцевъдна асоциация (НОА) Симеон Караколев пред журналисти по време на пресконференция, във връзка със стачните действия заради наредбата, днес в БТА. 
 
 
Представителите на НОА коментираха и другия парадокс, който произтича от проектонаредбата, а именно това, че от тази година участниците по схемата за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол трябва да избират коя от двете помощи да получат - Схемата за обвързана подкрепа или Схемата за преходна национална помощ за високо продуктивни овце-майки и кози майки.
 
„По схемата за обвързана подкрепа участват около 300 хил. животновъди, от които около 130 хил. просто ще получат едни пари без да правят никакво усилие, а останалите ще работят, ще произвеждат, ще търсят пазари и ще се опитват да доказват продукцията си с фактури за продадено мляко. Ние не сме против това да доказваме продукция. Не сме съгласни с това, че за другите 2 категории важат различни правила – нека щом ще се доказва, то да се доказва от всички“, коментира Янка Попова, председател на НОА.
 
По думите й от публикуването на проекта на наредбата до момента са проведени множество разговори с други национални организации и всички те са изпратили мнение за това, че трябват еднакви правила за всички.
 
Деан Тодоров, председател на Асоциацията за развъждане на млечни породи кози (АРМПК) обясни ситуацията със стачните действия:
 
„В момента тече обсъждане на проекта на Наредба №3, което изтича на 29 януари. До момента всички наши становища, изпратени до Министерство на земеделието и храните, са без отговор. Именно заради това протестните действия, които смятаме да предприемем ще бъдат на 30 януари. Искам да отбележа, че те нямат нищо общо с политическата ситуация в страната. Въпросът е обществото да разбере и да е наясно, че има проблем“, каза Тодоров.