Преди дни в Чирпан се проведе първата среща на УС на НОА, на която присъстваха почти всички 19 члена на УС, заедно с членове от региона и от други краища на страната. Събитието се състоя на 16 септември, като на срещата бяха поставени за разискване важни теми и предизвикателства, както от текущ характер, но така и въпроси, касаещи дългосрочната перспектива на сектора, съобщиха от НОА. 
 
 
Проведената среща е първа от поредица такива, които ще се организират на различни места в страната в следващите 2 месеца, а целта е институционалното укрепване на НОА и изготвяне на визия и средносрочен план за действие на Асоциацията и овцевъдството, като цяло. 
 
 
„За нас, като най-голямото обединение не само на овцевъдите, но и сред останалите съсловни животновъдни организации, дойде времето да се опитаме да превърнем пожеланието за обединяване и сдружаване, като действено решение за постигане на успех и благополучие. На проведената среща се опитахме да поставим началото на един нов тип сдружаване, който е доказал от световната практика своите устойчиви резултати и който няма причина да не успее и у нас. Ние не вярваме, че условията сега у нас са по-лоши отколкото те са били в света преди 100 години, така че от материална точка не виждаме пречки, ако има такива, те са в нагласите и скептицизма, но и за тях има решение защото всеки човек изконно е заложен да вярва и се надява, а другото му състояние е неестествено.
 
Водени от тези мотиви на проведената среща могат да се обобщят и извадят следните послания:
 
1. НОА остава консолидирана и единна и предприема действия, за да укрепи своите структури, като изгради регионални координационни центрове. Те трябва да подпомагат УС и Председателя, както и да се грижат за привличане на нови членове, организационното осигуряване и по-добрата комуникация между УС и отделните членове. 
 
2. За нас вече е ясно, че пътят за реализиране на икономическия потенциал от овцевъдството е единствено в наши ръце. Всички ние имаме много общи проблеми, което ни кара да бъдем заедно и ни задължава да развием и разширим нашите връзки. Ние искаме да поставим началото на нов тип сдружаване, което да ни помогне да капитализираме изгодите от дейността, което да стане чрез вертикално сдружаване и партниране. Поставяме си цел да постигнем не производствени, а меркетингови обединения и по този начин НОА да се превърне не само в браншова организация защитаваща интересите на овцевъдите, но и даваща възможности за своите членове да влязат в бизнес структурите на организацията, които да развиват и дават най-добрите пазарни условия на членовете и производителите. За нас, индивидуалният път на развитие не е решение, не е свързан с бъдещето на сектора. В следващите месеци ще бъдат предприети конкретни стъпки в тази посока, а именно, създаване на овцевъдни организации на производителите, като разчитаме на съществуващите възможности на европейските фондове, което да ни помогне да привлечем професионален мениджмънт.
 
3. Както винаги досега, ще работим конструктивно с всички, особено с нашите бизнес партньори - мандри, прекупвачи, доставчици на оборудване и фуражи. Целта ни е да уредим взаимоотношенията ни с тези субекти чрез каналите на организациите на производителите на нашите членове. Както винаги досега, ще работим добронамерено с държавата и ще очакваме същото отношение и от правителството. Ще бъдем открити за диалог и съвместни инициативи с всички сродни и други професионални сдружения и съюзи в страната“, коментират от УС на НОА.