Бисер Чилингиров, председател на НОА, обясни пред Фермер.БГ какви са целите на становището, изпратено до министъра на земеделието и храните Десислава Танева относно Схемите за Директните плащания и каква е цялостната му концепция.
 
Г-н Чилингиров, откъде дойде нуждата от подобно становище и какво цели НОА с предложенията си във връзка с животните под селекционния контрол?
Тъй като животните, които са под селекционен контрол се увеличиха близо 2 пъти – крави, овце и кози, а в същото време, млякото не се е увеличило, т.е то отива в сивия сектор. НОА е категорично против сивия сектор. Ясно е, че всяко семейство може да сложи ушна марка на животното си, въпреки, че млеконадоя му е минимален. По каталог всяка една порода овце си има млечност, ние търсим 50% от млеконадоя. НОА желае животните под селекционен контрол да оказват минимум 50% от млеконадоя за съответната порода. Именно оттук се появи нуждата за подобно становище и смятаме, че по този начин ние смятаме, че ще излезем от сивия сектор. Другото наше желание е при продажба, подобно на плодовете и зеленчуците, да се удостоява с документ. 
 
Каква трябва да е ролята на развъдните организации?
Според НОА, задачата на развъдните организации е да поддържат геофона на породите, да повишават млечността им и да работят за тяхната продуктивност. Като пример породата Лакон във Франция преди години е давала 80 л. мляко, в момента дава 280-320 л. мляко. Това е начинът, ако искаме да сме конкурентоспособни. Това е и принципът в другите страни – фермерите там са по-добре, защото получават повече агнета, които стават за клане за по-малко време, а в също така и те дават по-голяма продукция, от която печелят и си позволяват да продават на по-ниски цени. 
 
Другото предложение на НОА е отнесено към пасищата, мерите и ливадите. Обяснете в какво се изразява то и как ще улесни фермерите?
На кратно ние искаме не фермера да отива да играе на търг за пасища, мери и ливади, а както го правят големите арендатори – земеделците да подадат молба в Общинска служба по Земеделие и на принципа на белите петна – подава желание за конкретна мера, след което се събира комисия и му я дава. По този начин общината получава своите пари за наем, а в същото време фермерът е с предимство - той очертава мерите, които са за изпасване, а не както беше от преди година, да чертаят хора, които дори нямат животни. НОА предлага фермерът да не играе на търг, а той да бъде ключовият, той да подаде заявлението. Сега се получава така: аз имам ферма, до нея има има площ от 2000 дка, които обаче не съм ги взел аз, ами човекът Х, близък до кмета У, а на мен ми дават мери на 3-4 км. Ние желаем системата да се опрости и земеделецът да бъде ключов – негово да е правото да избира. 
 
Имате ли подкрепата и на други организации?
Имаме подкрепата на доста организации, като една от тях е Асоциацията на месопреработвателите (АМБ). Ние сме голяма организация и хората ни подкрепят. 
 
Имате ли предложения относно минималната държавна помощ de minimis? 
Знаем, че ще има de minimis, всяка година се отделят пари. Имаме уверението на МЗХ, че и тази година ще има средства. Единственото тук, което искам да кажа е, че парите са добре дошли, но не септември-октомври месец, а сега – когато се прибира ечемика, житото и царевицата, за да бъдат парите наистина навременни и в точни момент. Тази помощ ни е нужда сега, за да можем да сме спокойни и да запазим животните си и в зимния период и да знаем, че този сектор ще оцелее.
 
Интервю на 
Христина ВАСИЛЕВА