Десет хиляди български агнета вече пътуват за Катар. Това съобщи специално за Фермер.БГ Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА). В събота и неделя животните са натоварени на кораби. Това е еднократен износ, осъществен от депото за изкупуване на агнета, което беше открито от частна фирма в Градище, като целта е Катарската страна да види качеството на българското месо. От НОА очакват заявките да станат регулярни.

По думите на Бисер Чилингиров предстои износ на агнешко месо и за Турция, като турската страна вероятно ще направи заявките си около големия празник Курбан Байрям.

В същото време на 29 април (вторник) ще се проведат срещи между ръководството на НОА и фирми за внос на агнета от Хърватия. Овцевъдите ще бъдат част от българска делегация, която ще посети Хърватска заедно с премиера Пламен Орешарски.

Цената на килограм живо тегло агнешко е около 5,50 лв без ДДС, посочи Чилингиров и допълни, че организираният износ е условие, за да се поддържа висока цена на качественото българско месо.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!