Нито една пчеларска браншова организация не се е легитимирала в Министерството на земеделието и храните, става ясно от обявения по-рано списък на браншови организации от агросектора, подали информация, съдържаща обстоятелства по регистрация към 31.07.2013 г.

Браншовите съюзи, сдружения и асоциации в пчелрството са десетки в цялата страна, като много от тях са регионални. Нито една от тези структури обаче не е подала информация за своята легитимност в МЗХ.

В интервю за Фермер.БГ от 17-ти юли, Тодор Найденов, почетен председател на Съюза на българските пчелари за Великотърновска област коментира, че пчеларите нямат силно лоби в изпълнителната власт затова и подпомагането, което получават е много малко. Той е категоричен, че трябва да има повече пчеларски организации и най-вече пчеларите трябва да се сдружават на регионално и местно ниво и да се регистрират като юридически лица, както и да получават повече правомощия като например извършване на регистрации, наблюдения, пререгистрации на пчелните семейства, категоризация и издаване на разрешителни.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!