На фона на кризата в млечния сектор в Европа, продължава и спадът в изкупните цени на суровото краве мляко у нас, алармират животновъди от различни краища на страната. В Кърджалийско литър сурово краве мляко се изкупува на цени от 30 ст./литър. Спада и изкупната цена на млякото в Старозагорско, като в Община Опан е около 35 – 40 ст./литър, съобщи за Фермер.БГ Иван Петков, който отглежда около 70 - 80 млечни крави в Опан и е председател на Асоциация Тракийско мляко, която обединява говедовъди от Южна България. 
[news]

„Цената на суровото краве мляко пада и няма тенденция за увеличаване. Напротив, постоянно се говори, че цената ще продължи да пада още. Реализираме страшно големи загуби и очакваме фалити, защото с тези цени няма как да се подготвим за зимата“, посочи фермерът, който от миналата година е намалил стопанството си с 25 крави: „С животните, които имах тогава, и с тези, които имам сега – все толкова изкарвам. Дори с повечето животни загубите ми бяха по-големи“.
 
Погледнaто от социалната страна, всичко това ще се отрази на живота в селските райони, категоричен е Иван: „Аз имам семейство, имам и двама работници. Работниците също имат семейства, така че ако фалирам, общо три семейства оставаме без препитание“, посочи фермерът.
 
Иван е категоричен, че сивият сектор в бранша е в основата за ниските изкупни цени на продукцията от фермите. В тази връзка контролът на млечните продукти в мандрите и търговската мрежа е задължителен, а в същото време е изключително занижен, смята животновъдът.
 
Днес Иван Петков ще вземе участие в работната среща за промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, която трябва да се проведе днес в МЗХ, за да представи пред институциите исканията на председателстваната от него Асоциация Тракийско мляко. 
 
Мандрите, които ще работят само българска суровина да бъдат разделени от тези мандри, които ще произвеждат имитиращи продукти с вносни суровини. Това е едно от предложенията на Асоциация Тракийско мляко. Освен това, в етикетите на млечните продукти трябва да бъде ясно обособено съдържанието на продукта.По думите на животновъда контролът на мандрите е изключително занижен. От Асоциация Тракийско мляко ще предложат в тази връзка на входовете и на изходите на мандрите да се въведат кантари, свързани директно с НАП, „за да бъде всичко на светло, защото иначе нещата няма как да се оправят“.
 
Относно последното предложение на Асоциацията, Фермер.БГ поиска коментар  от изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев дали би го подкрепил. Ето какво каза той: „Да. Работим добре с НАП и ги подкрепяме, както и те подкрепят нас. Обемите са наистина важен елемент в контрола. Те трябва да се засичат заради сивия сектор“.