С наближаването на крайния срок, 30 октомври, за кандидатстване по схемата за зимните пръскания, се увеличават и коментарите в бранша относно нейната ефективност. Оказва се, че редица препарати нямат заместител, а не присъства като допустими в националната програма.

Зимни пръскания: Програма има, но препарати няма

"Всяка година се борим за включването на нови препарати, но като цяло програмата си върви. Почти всички от нашите производители я използват, много е полезна", споделя пред Агри.БГ председателят на овощарите край Дунава Николай Колев. Оказва се обаче, че има и редица казуси в допустимата растителна защита за плодовете.

"Примерно култура, която няма втори препарат за пролетни пръскания. Вече така се промени климатът, че ягодата има необходимост от пръскания през есента, а е посочено в изискванията само и единствено косене, което пък не се прави есента, а по-рано след прибиране", подробно обяснява Колев.

Има казуси, които все още изясняваме, но всяка година променяме по нещо в положителен план, акцентира браншовият представител.

Николай Колев: „Мисля, че за черешата няма втори препарат за пролетните пръскания. Каптанът, който има регистрация за ползване при тази култура в другите страни от Южния регион, също не е включен в програмата, защото няма регистрация у нас.“

Междувременно се оказа, че и в сектор „Розопроизводство“ имат подобни проблеми. Както Агри.БГ писа, основен проблем на розопроизводителите е, че няма регистрирани препарати, отговарящи за фенофазата на растенията през есента. От бранша споделиха, че процедурата за включване в програмата е дълга и тромава, давайки за пример подготовката си за пролетните пръскания, която започнала година по-рано.  

Като дългогодишен производител Колев пък е категоричен, че растителнозащитните мероприятия за следващия сезон започват отсега. „Така че, който иска да има добра реколта догодина, нека си ги направи в срок, за да може реколтата да е защитена“, призовава той.