До 30 октомври е приемът на документи по схемата за зимните пръскания. Макар и със седмица закъснение от ДФЗ пуснаха официална информация. Но се оказва, че не датите, а липсата на допустимост притеснява производителите на маслодайна роза.

Фермери, сега е моментът да кандидатствате за зимни пръскания

Тази година напролет те за първи път влязоха в обхвата на помощта за растителна защита. 

„Всички колеги очакваха, че ще могат да се възползват и за есенните пръскания, но всъщност няма регистрирани препарати за тази фенофаза на растенията. Това е проблем, но няма как да го решим навреме. Евентуално за следващата година“, обясни за Агри.БГ Христо Николов, председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ).

Оказва се, че процедурата за включване в програмата е много дълга и тромава. 

„За да ни включат в пролетната програма тази година, бяхме започнали да работим още през месец юни 2019 г. Бяхме в процедура няколко месеца, затова през този август, когато разбрахме, че няма препарати за розата за есенната сесия, не предприехме мерки да влезем пак в такава комуникация“, допълни Николов. 

По думите му са необходими становища от Института по розата и евентуално от Аграрен университет – Пловдив. След това заедно с обоснованото искане на бранша да бъде включен в есенната кампания за зимните пръскания те трябва да бъдат официално входирани. Минава се през Съвет по растителна защита в Агенцията по храните, където се гласува какви препарати да бъдат добавени към регистъра.

„Тук инициативата обаче следва да е многостранна. След като отпуска тези пари, Министерството трябва да проучи дали има как те да бъдат усвоени. Търговците и производителите на препарати, от своя страна, не искат да плащат такси, за да ги регистрират, а всичко да стане по служебен път. А това се случва само с инициатива на браншови организации. В общи линии всеки чака на другия и нищо не се случва“, коментира розопроизводителят.

Христо Николов: „Производителите и търговците да предложат за одобрение в БАБХ по-широка гама от контактни препарати срещу основните болести при маслодайна роза.“

По думите му в момента по тази програма той и колегите му могат да ползват само препарати на медна основа, които са добавени и са адекватни за зимни пръскания. Всички останали продукти за маслодайна роза, които имат регистрация, са системни препарати, които са неприложими извън активна вегетация на растенията.

По отношение на плащанията по de minimis и извънредната мярка COVID-19 Христо Николов увери, че в неговата асоциация засега не е постъпвал сигнал за неполучено подпомагане.

„На абсолютно всички хора, които са регистрирали площите си и са преминали идентификация, парите са изплатени. Ако някъде някой не е получил, той изобщо не е бил допустим да кандидатства, защото нямаше как да входира заявление за подпомагане по двете мерки. В това отношение всичко е добре“, категоричен е председателят на ПАРБ.