В регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита населението" в Русе са в ход организацията по опазване на селскостопанската продукция, контролът по спазване на правилата и предприемането на превантивни мерки за недопускане на пожари в реколтата по време на жътвената кампания. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в града, предаде БТА.


Засетите площи с житни култури в Русенско през тази година са повече от 650 000 декара.
Анализът по осигуряване на пожарната безопасност през изминалите жътвени кампании показва, че най-честите нарушения са използването на непроверена и неизправна земеделска техника и липса на необходимите противопожарни уреди в нея, жътва при неразорани противопожарни ивици, както и неспазване на забраната за палене на стърнища.


Повишаването на дневните температури и честите засушавания водят до увеличаване на опасността от пожари. При възникването им в тези условия горенето се характеризира с висока скорост на разпространение, като може да обхване големи площи от реколтата и да унищожи селскостопански машини.


Русенските пожарникари призовават земеделските стопани към по-висока отговорност и да спазват правилата, свързани с противопожарната безопасност, по време на жътвената кампания.