Недялко Неделчев е земеделски производител в разградското село Желязковец. От скоро има семейно стопанство от 100 дка, което в момента разработва. Ще отглежда тикви за семе и зърно. В момента има производство и на сини сливи, както и на чесън, който е произвел за първа година. За производството на чесън в България и има ли то почва у нас, за състоянието на българското зеленчукопроизводство и конкуренцията от чужбина, Фермер.БГ разговаря с Недялко Неделчев:

 

Недялко, от кога отглеждаш чесън?

Миналата година започнах с 2 декара. Идеята ми беше чесънът да бъде за семе. Планирах тази година да бъде на по-голяма площ – около 12-20 дка да засеем. Но като гледам накъде отиват цените... Оказа се, че българските сортове като цяло нямат много добър търговски вид и аз лично оставам с впечатлението, че българският потребител търси по скоро испански чесън. На пазара има твърде много испански чесън, прави се дъмпинг на цената, вкарва се много по-евтино.

 

Тоест ти работиш първата година с български сортове?

Да, с български сорт чесън.

[news]

Има ли конкуренция от страна на китайския чесън?

Китайски чесън също влиза на пазара, но българите като цяло го избягват. Така че конкуренцията е основно от испанския, който върви повече от българския. Китайският чесън конкурира с цена. Лошото е, че митата, които държавата трябва да вкарва, ги няма, което говори, че има силна контрабанда. Изкарва се китайски чесън без да се прави контрол на вносната продукция, той подбива много като цена. Но българските потребители като че ли не го търсят толкова много, понеже като качества е по-лош. Много българи имат проблеми със стомаха сле консумация на китайски чесън, не знам на какво се дължи - дали на сортова особеност, дали е от препаратите, с които се обработва.

 

Какви са изкупните цени на чесъна?

За изкупни цени на зеленчуци в България не може да се говори. За да има изкупни цени, това означава, че трябва да има преработвателна организация или едри износители, с които да се сключват договори и те да обявяват изкупни цени. Изкупуване в България няма, има предлагане. Всеки предлага и си търси самостоятелно пазар – дали ще е чрез агроборси, дали ще е чрез продаване на дребно или чрез ходене на агроборси в Румъния например – това също е един от вариантите. Но за изкупуване изобщо не може да става дума. Не знам как е при домати, краставици, при по-интензивните култури, но специално за чесън, лук , картофи, дори и за фасула – по-специфичните култури, които изискват повече ръчен труд, аз не съм чувал за реални изкупни цени. Всеки си търси пазара, особено като си по дребен, така че вече може да говорим за пазарни цени, не за изкупни.

 

Какви са пазарните цени на чесъна в момента? В магазините цената е между 3 и 4 лв/кг.

Аз получих оферта преди седмица за 75 ст/кг, което беше тотално смешна оферта. Обажадт ми се доста хора, които имат стока, която се опитват да продадат, защото реално чесънът има още около 2 месеца в общия случай краен срок.

 

Тоест два месеца маскимум може да си позволиш да изчакаш още?

Да, горе долу така се получава.

 

Да се върнем на цената – 75 ст/кг?
Не, не това не е цена! Това е фрапиращо предложение, което получих. Пазарната цена е може би около 2 лева/кг. По пазарите е от 3 до 4 лв за килограм български чесън. Това е крайна цена на дребно. Може би на едро около 2,50 лв си е съвсем норална цена на чесъна.

 

При такава цена евентуално, няма да бъдеш на загуба?

Много зависи от добивите. Има много случаи, особено тази влажна година, на хората им изгни чесънът, а да не говорим, че са вкарали по 500 лв на декар разходи. А дори и по-малко да са вложили, те нищо не изкараха, защото не взеха добив. Това се дължи, според мене, на ниската култура на много от българските земеделци – не използват фунгициди, не правят превантивни мероприятия. Просто много ниска земеделска култура от производителите.

 

Каква е себестойността на декар в твоето стопанство?

На декар грубо ми излезе около 500 лв, но тук отчитам някои собствени грешки. А имайте предвид, че аз съм правил много добра растителна защита, може би 10 пъти е пръскан чесънът. С много добри обработки на мястото, просто може би не беше нужно, въпреки че годината беше влажна и го изискваше... Може би вкарахме малко повече препарати, които не бяха нужни, основно от хербицидите. Истината е, че спестихме обаче от труд, тъй като ръчен труд не е прилаган, чесънът не е окопаван, не е плевен, само с химическа борба е изведен.

 

До сега продал ли си нещо за цялото производство?

Да, 100 кг имам продадени до момента – на дребно. Аз му смъкнах и цената преди два дни. Просто проблемът е, че няма интерес хората да дойдат да го видят на място и това някак си спъва нещата. Аз честно казано не съм ходил по агроборси, не ми остава време, занимавам се и с други неща, но мисля да дъмпинговаме цените и да се отърваме вече, каквото сме изкарали ще се вкара в новата продукци в новата година. А от чесъна много хора се отказват, на мен ми звъня човека, от който купих семето миналата година. Той е дългогодишен производител гледа от 10 години чесън, в район, в който не му се налага да купува инвентар, тъй като ползва инвентара на кооперацията – т.е. е доста по-улеснен отколкото съм аз и човекът тази година се отказва, повече няма да сее. Стопанството с чесъна е 15-20 дка всяка година и сега се отказва заради ниските цени. Друг колега ми се обажда преди 4-5 дни и ме пита дали не искам да купя и неговия чесън, защото не може да намери пазар. И той човекът 4-5 години гледа, имаше по-серионо количество 4-5 тона, но и той се отказва от чесъна като култура.

 

Всичко това на испанския чесън ли се дължи?

Да, на испанския чесън се дължи. Там субсидиите им са по-големи, реално дори и хората да си продадат продукцията без пари, няма да са на загуба. Зеленчукопроизводството в повечето западни държави е много по-силно субсидирано отколкото при нас. При нас земеделската политика е за субсидиране на едрите зърнопроизводители, а за зеленчукопроизводството и плодовете, с които може да се занимава едно малко стопанство, за да е рентабилно, държавата прави смешно финансиране. Смешно на фона на западните държави и няма как да сме рентабилни.

 

Ще продължиш ли с чесъна и тази година?

Не, няма да засея чесън тази година. Отказал съм се, като болшинството, което отглежда чесън. Просто пазарът не предразполага към сеитба на чесън. Пренасочват се към други култури хората. Като си дребен земеделец е нормално да си по-пластичен и да можеш да смениш бързо производството, докато един голям зърнопроизводител, той не може от пшеница, слънчоглед и царевица да мине на краставици...

 

София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!