Животновъди не искат финансови обезщетения за унищожени животни заради болестта Заразен нодуларен дерматит, те настояват за възстановяване на животните във фермите след изтичането на карантинния период. 
 
Предложението ще бъде направено по време на Националния консултативен съвет по животновъдство, който ще се проведе в четвъртък, 21 април, съобщи за Фермер.БГ Танчо Колев, който отглежда говеда в Старозагорска област и е председател на Асоциацията на млеко и месопроизводителите. 
[news]
Преди ден в Стара Загора се проведе заседание на Областния съвет по животновъдство, на който беше взето решение в случаите на унищожаване на животни да се обезщетяват стопаните в размер на 1200 евро на 1 ЖЕ за кравите и за биволи 1400 евро.
 
Снощи от Земеделското министерство съобщиха, че министър Десислава Танева е одобрила близо 200 000 лева за обезщетение на стопаните с унищожени животни заради болестта Заразен нодуларен дерматит, които да се разпределят между шестте ферми в областите Хасково (село Воден, Черногорово, Радиево и квартал Марийно, град Димитровград) и Стара Загора (село Воденичарово и село Бяло поле). 
 
По информация на Танчо Колев, животновъдите ще получат по около 1070 лв за крава. „Това е сума, която категорично няма как да удовлетвори фермерите за загубите им. Тук се умъртвяват животни, някои от тях – бременни в 9-тия месец. Ние, малко или много сме се надявали на тази продукция“, посочи Танчо Колев.
 
Фермерът даде като пример Гърция – там най-ниската сума за обезщетение за умъртвена крава  като мярка за овладяване на болестта Заразен нодуларен дерматит е 1100 евро, а най-скъпата достига до 2000 евро. 
 
„Тук говорим за европейска общност и европейски цени – защото когато се унищожат животните в Южна България, ние няма от къде да ги възстановим, освен от Унгария и Полша, а там цените са от 1800 до 2000 евро за една крава“, коментира Танчо Колев.


София БЕЛЧЕВА