Протестът на гръцките фермери е справедлив и ние ги подкрепяме в исканията им за увеличаване на размера на субсидиите, но не одобряваме формата на протест, тъй като се отразява негативно върху икономиката на страната. Това коментира пред репортер на Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов преди заседанието на УС, което се провежда днес в село Арбанаси.

Според Христов има загуби що се отнася до експорта на земеделска продукция от България към Гърция. В момента все още не е ясно в какви размери са те. Търсене от южната ни съседка в момента има на слънчоглед и царевица.

Що се отнася до субсидиите за единица площ на българските земеделски производители Христов каза, че в сряда е получил уверение от земеделския министър Мирослав Найденов, че неизплатените до сега 330 млн. лв за директни плащания и национални доплащания ще бъдат преведени до края на февруари.

Към момента са изплатени общо 60% от субсидиите за площ за стопанската 2008/2009 година. Общият пакет директни и национални плащания е 770 млн. лв.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Протестиращите гръцки фермери изпратиха писмо до колегите си от Fermer.BG

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!