Официално износът не е забранен. Следва среща на работна група в Земеделското министерство, на която ще се разработи механизъм за обезпечаване на продоволствената сигурност. Това съобщиха представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на брифинг след заседание на Консултативен съвет по зърното в Министерството на финансите.

Кампания 2022 за директните плащания започна и онлайн

Производителите са категорични, че страната ни разполага с достатъчно количество зърно.

“По-голямата част от зърното е в нашите складове. В момента в България има достатъчно количество зърно, за да бъде обезпечена страната ни за следващите две години. Остава държавата да си направи точния разчет”, обясниха от НАЗ.

Председателят на НАЗ Костадин Костадинов е категоричен, че правилата трябва да бъдат точни и ясни, за да са наясно производителите как ще работят оттук нататък.

По време на Консултативния съвет производителите и търговците на зърно в България се разбраха по въпроса за бъдещи действия, по отношение на обезпечаване на страната с фуражно зърно и царевица за обезпечаване на животновъдството и по въпросите за търговията със зърно.

“Срещите продължават и утре. Правилата тепърва ще се подготвят. Идеята на срещата в Земеделското министерство е да се разработи механизъм за обезпечаване на продоволствената сигурност”, заключи Костадин Костадинов.